folyamat, lépések, hogyan, készül, weboldal készítés folyamata

A weboldal készítés folyamata – Milyen menete van?

Ádám Kristóf | 2021-03-03

Gyakorlatilag minden weboldal típus esetében ugyanazok a lépések vannak, amikor weboldal készítésre kerül sor. Legyen szó landing pageről, céges weboldalról, bemutatkozó oldalról, webáruházról. Ezért ebben a cikkben ezeket a lépéseket vesszük át, pontról pontra. A weboldal készítés folyamata összefoglalva!

Bemutatjuk, hogy mi hogyan dolgozunk és mire számíthatsz, ha velünk szeretnél dolgozni.

 

 1. Kapcsolatfelvétel és igényfelmérés

Első körben természetesen fontos, hogy az ügyfél és a webfejlesztő cég felvegye egymással a kapcsolatot. Ez sok esetben emailben történik, de az sem ritka, hogy egyből telefont ragadnak. Mi személy szerint sokkal jobban preferáljuk a telefonálást, hiszen egyrészt milliószor közvetlenebb, hiszen tudjuk, hogy van is valaki 1-1 email mögött, nem csak levelek, és ezáltal a bizalom is magasabb lesz. Személyes találkozó lenne a legszuperebb minden esetben, de első körben általában nem arról van szó, illetve a COVID miatt erre jelenleg kevesebb lehetőség is van sajnos.

Ezt követően tehát emailben vagy telefonon átbeszéljük, hogy mik is az igények, mi a terv és milyen weboldalt szeretne az ügyfél. Sok esetben már ilyenkor is közösen ötletelünk, hisz többnyire nekünk is vannak kreatív meglátásaink minden projekt kapcsán.

 • Mivel foglalkozik a cég?
 • Van-e már weboldal?
 • Milyen weboldalra van szükség? Sok esetben erre nem tudják a választ, de mi segítünk kitalálni, hogy pontosan mi is lenne a legcélszerűbb számára.
 • Mi a honlap célja?
 • Ki a célközönség?
 • Milyen erős a versenytársak online megjelenése velük szemben?

Szeretjük, ha valaki előre összeszedi az ilyesfajta kérdésekre a válaszokat, de az sem feltétlen probléma, ha valamire nem tud válaszolni. Mi valljuk, hogy kellő lelkesedéssel mi is bele tudjuk élni magunkat az adott projektbe, így együtt ötletelhetünk, ezáltal sokkal sikeresebben is dolgozhatunk, együtt!

 

 1. Igények kifejtése részletesen

Ekkorra már nagyjából átlátjuk, hogy mik a célok, mit is szeretne az ügyfél. Azonban ez önmagában a legtöbb esetben még kevés ahhoz, hogy pontos árajánlatot adhassunk.

Ebben a lépésben gyakorlatilag átbeszéljük, összeszedjük, hogy milyen funkciókra lenne szüksége a weboldalnak. Például legyen-e többnyelvű, egyedi fejlesztés vagy WordPress, webáruház esetén milyen fizetési és számlázási mód, stb stb.

Mindez fontos ahhoz, hogy egyedi árajánlatot adhassunk, ugyanis érdemes tudni, hogy minden projekt árajánlata eltérő, abszolút személyre szabott. Nagyságrendi árakat tudunk mondani, de pontosat nem, anélkül, hogy ismernénk az igényeket részletesen.

Amennyiben például keresőptimalizálás beállításokra is szüksége van az ügyfélnek, úgy azt is átbeszéljük, hogy annak mik a módjai. Mivel a SEO nem olyan egyszerű, mint aminek tűnik, így ott is részletesebb átbeszélésre lesz szükség, de mindenben maximálisan segítünk folyamatosan.

Ha szeretnél weboldal készítés, webáruház készítés témáról olvasni, azt nálunk megteheted!

 

 1. Egyedi árajánlat készítés

Miután megtudtuk, hogy egészen pontosan mik is az igények, tényleg abszolút tiszta számunkra minden, már fogunk tudni pontos, egyedi árajánlatot adni. Az árajánlatban nagyvonalakban feltüntetjük, hogy mit is tartalmaznak az árak. Azonban a pontos részleteket a szerződésbe foglaljuk bele.

Esetenként akár egyedi kedvezményt is tudunk biztosítani az ügyfélnek a végleges árajánlatból.

 

 1. Szerződéskötés

Ha megfelel az ügyfélnek az árajánlat, akkor megírjuk részletesen a szerződést. Sokan nem ragaszkodnak ehhez, de mi szinte mindenképpen. Nem szeretjük, ha esetleg többet várnak el tőlünk, mint a megbeszéltek. És ugyanez igaz fordítva is, tehát a megbeszélt összegért cserébe azt nyújtsuk 100% biztosan, mint amit elvárnak tőlünk, se kevesebbet, se többet. Azonban többnyire hosszútávon gondolkozunk mi is és Ők is, tehát a későbbiekben felmerülő igényeket egy új szerződés keretein belül papírozzuk és megvalósítjuk.

 

 1. Tervezés, ötletelés

Már korábban nagyjából valószínűleg átlettek beszélve azok a dolgok, amik a designt illetik. A grafika elengedhetetlen része egy sikeres weboldalnak, így igyekszünk mi is a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetni rá. Megnézzük, hogy a piacon milyen weboldalak vannak, mik a lehetőségek, ihlet merítés szempontból elemezzük őket. A további meglátások szerzése után még jobb és pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mi is az a „tökéletes” weboldal, amire szükség van.

Elkezdünk összeállítani, felépíteni egy olyan oldalt, amelyből kiindulhatunk. Többnyire ez a vonal elsőre jól sikerül, de előfordulhat, hogy újra kell terveznünk. Mivel az ügyfél igényeit vesszük figyelembe (és az ő célpiacáét!), így a végső „igen” az övé.

Ekkor már látszódik, hogy mi az az irány, amely mentén el fog készülni a weboldal. A grafikai elemek, színvilág, elrendezések, stb ekkor alakul ki. Ezeken később lehet majd változtatni, viszont fontos valahol elindulnunk.

 

 1. Programozás, fejlesztés

Megvan a cél, megvannak a tervek, megvan az irány, ideje programozni! Ez tarthat talán a legtovább, de esetenként eltérő. Egy webáruház esetén például ekkor fejlesztjük le a termékek kezelésétől kezdve, az akciók létrehozásán át, egészen az online fizetésig és automatikus számlázásig mindent, bármit, amit korábban megbeszéltünk.

Ügyelünk igény szerint arra is, hogy a keresőoptimalizálás a lehető legjobban legyen megcsinálva. Sokan nem tudják még, de ez az egyik legfontosabb marketing lehetőség, ráadásul ingyen. Erről bővebben itt írunk.

Fontosnak tartjuk a felhasználói élményt is, hiszen a nap végén a felhasználó fizet, tehát az ő véleménye is számít. Ennek következtében átlátható, egyszerűen kezelhető weboldalt készítünk, amely a bizalmat is tükrözi magában.

Mára már egyértelműen kötelező, hogy egy weboldal legyen reszponzív, mobilbarát. Azaz telefonon is jól átlátható és egyszerűen kezelhető legyen, ne csak számítógépen használva. Ez valóban elvárt 2021-ben, szerintem ezt nem is kell tovább ragozni.

Amennyiben olyan igények vannak, úgy egy admin felületet is készítünk, hogy a tartalom könnyedén legyen módosítható a nap bármely pillanatában. Ilyen felületet akkor is készítünk, amikor például blogolási rendszer van vagy esetleg webáruházról van szó.

A weboldal biztonságára is figyelünk. Ne legyen könnyedén feltörhető, illetve a sebesség is legyen elvárt, ne töltsön az oldal sokáig.

Fontos tudni, hogy ekkor a tartalom még teljesen jelentéktelen. Szóval még csak példa szövegeket és képeket rakunk fel, hiszen egyelőre még nem ezen van a hangsúly. Viszont a programozási folyamatokkal párhuzamosan az ügyfél összeszedheti a képeket és szövegeket, hogy sokkal gördülékenyebben tudjunk tovább lépni.

 

 1. Tartalom feltöltés

Amennyiben tetszik az ügyfélnek az, amit csináltunk, úgy következhet a végleges tartalom feltöltése. Legjobb esetben ekkorra már megkapunk minden szöveget, képet, információt, amelyre szükségünk lesz a tovább lépéshez.

Gyakorlatilag ekkorra már mondhatni, hogy a végleges oldalt láthatjuk, viszont még vannak némi finomítások.

 

 1. Tesztelés

Oké, tehát már elérkeztünk oda, hogy a weboldal grafikailag kész, a funkciók megvannak írva, a tartalom fel van töltve. Jöhet tehát a tesztelés! Ekkor minden funkciót átnézünk, kipróbálunk, magyarul tesztelünk. Ebbe már belevonjuk az ügyfelet is, hiszen több szem többet lát. Amennyiben találunk esetleg bármilyen hibát, azt felírjuk és mindenféleképpen kijavítjuk, hogy teljesen hibamentes oldalt adhassunk át a legvégén.

 

 1. Átadás és élesítés

Elvileg már nincs hiba (ha mégis, azt időközben javítjuk utólag), elérkeztünk az átadáshoz. Ekkorra már megvásároljuk a domaint és a tárhelyet, ha ez még nem volt megtéve korábban. Elkérjük a bejelentkezési adatokat a tárhelyhez, ahol elintézünk mindent, illetve feltöltjük a weboldalt. Az adott domainre megcsináljuk a Google Analytics és a Google Search Console beállításokat, hogy a statisztikákat később is nyomon követhessük.

Alapvetően nem a végleges domain név alatt készítjük a weboldalt, hanem saját aldomainen, így csak a legeslegvégén kerül élesítésre.

Többek között az SSL tanúsítványt, illetve minden biztonsági módszert megcsinálunk, amely az oldal minőségét növelheti és növeli is.

Fontos még az is, hogy az ügyfél tudja használni a saját weboldalát. Ezért amennyiben szükség van rá, megtanítjuk az oldal használatára. A betanítás során megmutatjuk neki, hogy mit és hogyan tud elvégezni, az általában teljesen átlátható admin felületből. Egyáltalán nem bonyolult, de inkább megmutatjuk, hogy később egyszerűbb legyen.

 

 1. Karbantartás, üzemeltetés, fejlesztés

Fontos tudni, hogy egy weboldal sosincs kész. Ezt nagyon sok helyen lehet hallani és ez igaz is. Folyamatos fejlesztésekre lehet szüksége annak, aki haladni szeretne a korral. Vannak persze olyanok is, akik megelégednek azzal, hogy fent van a cégük egy igényes weboldallal az interneten, viszont nem szeretnének folyamatos változtatásokat rajta.

Azonban vannak, akik folyamatos újdonságokat szeretnének fejleszteni, hogy a látogatóik vágyait maximálisan kielégíthessék. De tökéletesen kész weboldal nincs! Ezért javasolt inkább közzétenni egy elfogadható, abszolút működőképes állapotot, mintsem évekig fejleszteni úgy, hogy az közzé sincs téve addig. Persze, érdemes törekedni a „tökéletesre”, de olykor jobb a rosszabb, ami legalább van, mint a tökéletes, ami nincs.

A mi weboldalunk, azaz a lioneR is folyamatos fejlesztés alatt van. Ez azt takarja magában, hogy a piaci igényeket mérjük fel és azok alapján próbálunk minél jobb weboldalt elkészíteni. Törekszünk tehát a szakmaiság megtartására, az ilyesfajta cikkekkel való edukációra, az ügyfélbarátságra és a hitelességünk maximalizálására, növelésére. Ezekkel úgy gondoljuk, hogy állandóan tudunk fejlődni egyre jobb és jobb irányba, amelyet érzékelünk is szerencsére, hiszen megvan az eredménye.

Manapság sok, magát webfejlesztőnek hívó személy/cég teszi azt, hogy elkészül a weboldallal és szó szerint eltűnik. Ekkor az ügyfele magára marad és kereshet egy másik fejlesztőt, aki vagy bele tud nyúlni a korábbi webfejlesztő kódjaiba, vagy nem. Na mi ezt abszolút elítéljük és mi nem veszünk el. Mi nem hagyjuk magára az embert később sem és állandóan állunk rendelkezésére, legyen szó bármilyen apróságról is.

 

Amennyiben bármilyen kérdésed felmerülne vagy úgy döntenél, hogy belevágnál egy weboldal készítés projektbe, úgy keress minket bátran. Hidd el, fogunk tudni segíteni!

Nézd meg, hogy mivel foglalkozunk, miben tudunk segíteni és ezer örömmel állunk rendelkezésedre!