Miért fontos a keresőoptimalizálás (SEO)?

Miért fontos a keresőoptimalizálás (SEO)?

Ádám Kristóf | 2021-04-22

Hallottál már a SEO (Search Engine Optimization) vagy a keresőoptimalizálás kifejezésről? Akár igen, akár nem, inkább megpróbáljuk kifejteni, hogy értsd, miről is van szó.

 

A SEO az egyik, hanem a legfontosabb „marketingeszköz” annak érdekében, hogy később szinte ingyen forgalmat generálj az oldaladra. Ez még így nem teljesen tiszta, igaz? Az a lényeg, hogy adott kulcsszavakra a Google keresési találatai között előre kerülhetünk. Ehhez megfelelő kulcsszóra van szükség, amelyre a potenciális ügyfeleid, vásárlóid rászoktak keresni és amely jellemzi az oldaladat. Ezt követően a lehető legoptimálisabban kell a weboldaladon beállítani, használni a kiválasztott kulcsszót.

 

Egyszerűnek hangzik? Nem az, hisz rengeteg időt és munkát vehet igénybe, hogy a Googlenek is megfeleljen. Hiszen nekik az a céljuk, hogy olyan találatokat adjon a felhasználóinak, amelyre valójában is szeretett volna keresni. Ezért fontos, hogy az oldaladon minőségi, valódi tartalom legyen, ne felesleges rizsázások.

 

Mi a SEO lényege?

A keresőoptimalizálás arra szolgál, hogy minél előrébb, akár legelőre kerülj a Google keresési találatai között, a rád legjellemzőbb kulcsszavakra keresve. Ez a kulcsszó a mi esetünkben lehet akár a „weboldal készítés”, „webáruház készítés”, „tartalomgyártás”, „arculattervezés”, stb. Kezded már érteni a lényeget, ugye?

Az alábbi képen láthatod, hogy például a „kutyaruha” kulcsszóra rákeresve milyen weboldalakat ad ki nekünk a Google. Lehet látni, hogy gyakorlatilag mindegyik oldal title-jében (főcím) szerepel a „kutyaruha” szó. Ez szinte az egyik legfontosabb, hisz a kereső is azt olvassa el először, ezért jó, ha már szerepel benne az általa keresett kifejezés.

Keresőoptimalizálá - SEO

 

Milyen részei vannak a SEO-nak?

Alapvetően három fő területre szokták bontani:

  • Technikai SEO
  • On-page SEO
  • Off-page SEO

 

Technikai SEO

A technikai SEO azt jelenti, hogy a weboldalad technikai beállításai megfelelnek az elvártnak. Szóval például az oldal sebessége rendben van, az indexelhetősége biztosítva van a keresőoldalak számára, tehát gyakorlatilag az, hogy szereti a Google.

 

On-page SEO

Ez leginkább az oldaladon jelenlévő tartalmat takarja, például a képek, szövegek, videók. Ezeket megfelelelően optimalizálva, a kulcsszó jó felhasználására odafigyelve és jól beállítva nagy sikereket érhetsz el. Nem könnyű feladat, kifejezetten nehéz, de megéri az eredményét.

 

Off-page SEO

Mindaz, amire közvetlenül nincs kihatása a Te weboldaladnak, azonban mégis hatással vannak az elhelyezkedésedre. Az úgynevezett linképítés az egyik leggyakoribb példa erre. Ez röviden azt takarja, hogy az oldalad (vagyis a linkje, hivatkozás formájában) több olyan oldalon is megjelenik, amely tartalmában illik a tiédhez és a Googlenek is megfelel. Ez természetesen közel sem ilyen egyszerű, de nem hiába számít olyan sokat.

 

Ha mindhárom területre egyaránt szánsz elég időt, energiát és pénzt, akkor szinte biztosan sokkal jobb eredményeket érhetsz el, mint a konkurenseid.

 

Hogyan lehet még javítani a keresőoptimalizálásomon?

Posztolj gyakran, friss tartalmat! Legyen minél több tartalom az oldaladon, a megfelelő kulcsszavakkal ellátva, hisz ezt imádja a Google. Érdemes lehet legalább hetente vagy kéthetente közzétenned 1-1 cikket, posztot a témaköröddel kapcsolatosan, hogy mérhető sikereket érhess el. A több tartalom több kulcsszóval is jár, tehát ha másra keresne rá a potenciális ügyfeled, akkor is lesz esély arra, hogy téged láthasson a keresés találatai között.

SSL beállítása is rendkívül fontos. Tudod, amikor a weboldalad url-jében nem az szerepel, hogy „http”, hanem az, hogy „https”. Ez az oldalad biztonságát jelöli, amely természetesen fontos a Google számára.

Megfelelően kialakított URL-ek. Ne teljesen véletlenszerű szövegek, számok szerepeljenek az URL-edben, hanem legyen valamilyen rendszer, legyen köze a tartalomhoz.

Nagyon sok apró kis tipp, ötlet van még, amelyet szívesen elmondunk, ha írsz nekünk 1 üzenetet.

 

Díjmentesen felmérjük a weboldalad adott kulcsszóra való optimalizáltságát, ha írsz nekünk levelet, amelyben megadod a mostani oldalad címét, illetve 1-2 kulcsszót!