Mi az a TikTok és miért szeretik ennyire a fiatalok?

Mi az a TikTok és miért szeretik ennyire a fiatalok?

Ádám Kristóf | 2021-03-03

Ha van tini gyermeked vagy legalább a közvetlen környezetedben van, akkor már szinte egészen biztosan hallottál a TikTok nevű jelenségről. Azonban az közel sem meglepő, hogy talán nem is tudod pontosan, hogy mi ez és miért imádják annyira a fiatalok.

Ha TikTok tanácsadásra lenne szükséged, akkor keress minket bátran!

 

Szóval, mi az a TikTok?

A TikTok egy Kínából induló alkalmazás, amely csupán néhány éve lett közismert, mégis az egyik legnagyobb oldallá nőtte ki magát, ilyen rövididőn belül. A legnagyobb sikert az hozta meg számára, amikor a Musical.ly nevű applikációval olvadt egybe. Apró érdekesség, hogy bár kínai cég üzemelteti, Kínából ideiglenesen ki van tiltva.

Mára már több, mint 2 milliárd letöltése van világszerte és itthon is nagyjából 2 millió aktív felhasználója van, akik többségében fiatalok. Ezek az óriási számok körülbelül 17 milliárd megtekintést generálnak havonta (ezzel szemben a YouTube-on kb. 150 milliárd ez a szám).

 

Egyértelműen kijelenthető, hogy ez a legnagyobb ütemben fejlődő közösségi oldal jelenleg.

Az alkalmazás 15-60 másodperc hosszú videókból áll. Ezek a videók az zenére „tátogóstól” kezdve, a felkapott táncokon át egészen a kreatív összeállítások és oktatójellegű tartalmakig bármik lehetnek. A fiatalok körében leginkább a táncolás és zenére „tátogás” a trendi, azonban egyre jobban kezdenek teret nyerni a valódi tartalmat jelentő videók is. Tanulhatunk akár a tőzsdéről, üzletről, nyelvtanulásról, fizikáról, szinte bármiről, hiszen sok iparág szereplője van már jelen.

 

Na de miért is szeretik annyira ezt a fiatalok?

Azt már megtapasztalhattuk, hogy a lájk az elismertséget és a hovatartozást jelentheti egyesek szemében. Ha nem kapnak elég lájkot 1-1 képre, videóra, akkor frusztráltan érezhetik magukat és úgy gondolhatják, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak.

Ezzel szemben a TikTok-nak olyan lenyűgöző algoritmusa van, hogy gyakorlatilag bárki, de tényleg bárki érhet el akár több száz ezres megtekintéseket. Ha kellően kreatív, figyelemfelkeltő a videónk, akkor könnyedén lehet, hogy rengeteg embert sikerül elérnünk vele még úgy is, hogy előtte 0 követőnk volt. Ez lehet az egyik oka annak, hogy olyan sok fiatalnak vonzó ez az alkalmazás, hisz hamar nagy sikerre tehetnek szert.

Másrészt pedig ebben a felgyorsult világban nagyon nehéz lekötni egy fiatalt. A TikTok használása során viszont nagyon könnyedén tud átváltani egyik videóról a másikra, ha az éppen nem nyerte el tetszését. Nagyon gyorsan döntenek, hogy valami érdekelheti-e őket vagy sem. Ezen felül az a néhány másodperc, maximum 1 perc nem sok ahhoz, hogy vegyék az energiát arra, hogy végig nézzék. Ebből adódóan ha sok érdekes tartalmat kapnak kézhez, akkor könnyedén pörgethetik a videókat órákon keresztül anélkül, hogy észre vennék, hogy mennyi idő is telt el.

Könnyedén függőjévé lehet válni az alkalmazásnak, csak úgy mint a Facebooknak vagy az Instagramnak. Gondolj csak bele: biztosan veled is megesett már az, hogy belefeledkeztél abba, hogy csak folyton pörgetsz lefele és nézed a sokszor értéktelen tartalmakat.

 

Csak tinédzserek használják?

Az utóbbi időkben több közismert személy és brand is megjelent a TikTok-on. Ezzel óriási lépést téve afelé, hogy ne csak a tizenévesek használják. Egyre többet látni időseket is, akik gyakran szintén a bohóckodással szórakoztatják a felhasználókat, azonban szerencsére vannak olyanok is, akik tényleges értéket képviselnek.

Szóval a válasz az, hogy nem, nem csak tinédzserek használják. Bárki megtalálhatja a számára érdekes, hasznos és szórakoztató tartalomgyártókat az applikáción.

 

Források:

99firms

Mediakix

Omnicore